Rakas lähiluonto

Rakas lähiluonto

Neljä vuodenaikaa  

Talvella vallitsee pimeys ja kylmyys, valkea lumi tuo valoa luontoon.  

Kesällä aurinko tuo lämpöä, luonto sykkii kauneutta, värejä ja kukkia. Kesäsateita ja linnunlaulua. 

Kevät kuin uuden alku, luonnossa kaikki herää jälleen eloon pitkän talven jälkeen.    

 

Värit metsässä eri vuodenaikoina : 

Talvella musta pimeys ja valkea lumi 

Syksyisin luonto hehkuu ruskan sävyissä ruskea, oranssi ja keltainen

Kevään alussa maa on vielä ruskeaa ennen kuin vihreä ruoho alkaa kasvamaan, aurinko paistaa ja taivas on pouta ja sininen. 

Kesällä kasvillisuuden ja ruohon valtaama maa, sininen taivas ja valkoiset pilvet. Kesän kukat loistavat monissa väreissä : punainen, keltainen, violetti, sininen, oranssi.  

Luonnossa voi tehdä ja harrastaa monenlaisia asioita : 

Eväsretkeily, vaellus, lumikenkäily, koskenlasku, melonta, hiihtäminen, suunnistus, kalliokiipeily, jääkiipeily, luisteleminen, kalastus, pilkkiminen, mäenlasku, metsästys, laskettelu ja mäkihyppy.   

Luonnosta saa silmäniloa ja kokemuksia, jotka hellivät aistejasi ja saavat aikaan hyvän olon. Visuaalisesti upeita luonnonilmiöitä on : auringonlasku, täysikuu ja tähtitaivas, sateenkaari, revontulet, tulenliekit ja roihuava tuli.   

Luonnon rauhoittavia ääniä : 

Tuulen humina 

Veden solina 

Lintujen laulu 

 

Retkeily- ja laavupaikat Rovaniemellä   

Vikaköngäs  

Vikaköngäs sijaitsee 25km Rovaniemeltä pohjoiseen, se sisältyy Napapiirin retkeilyalueeseen. Sieltä on polkuyhteys etelään Vaattunkikönkäälle.  

Vaattunkiköngäs     

Vaattungin luontopolun teemoja ovat peräpohjalainen metsä ja sen eliölajisto. 

 

Ounasvaaran luontopolku 

Luontopolku kulkee soisen alueen läpi, metsäpolku kiertää vaaran eteläreunaa itää kohden laavulle. Laavulta lähdettäessä polku lähtee nousemaan avokallioiden yli vaaran pohjoispuolelle kuivia kankaita pitkin. 

Auttiköngäs 

Auttikönkään luontoreitti on 3,5km, suurimmaksi osaksi polun varsilla on pitkospuut. Auttijoen ylittävän riippusillan kupeessa on laavupaikka. Hienoa kalliomaisemaa ja vesiputouksia. 

Rompanpolku soveltuu hyvin kesä- ja talviajan retkeilijöille. Reitin varrella on muutama suo, joista pääsee pitkospuita pitkin. Rompanpolun luontoreitin varrella on naavametsää, jonka jälkeen saavutaan Sortovaaran kodalle. Pienen matkan päässä kodalta on pieni, pulppuava lähde. Sen ympärillä on puinen tasanne, sen neliönmuotoisesta aukosta näkee kirkasvetisen lähteen hiekkaiseen pohjaan.     

 

Luonnon antimet 

Marjoja ja marjatuotteita on saatavilla monista kaupoista Rovaniemeltä, marjat on monikäyttöinen raaka-aine. Niistä saa kiisseleitä, hilloja, mehuja ja kastikkeita. 

Lapissa sieniä on pidetty perinteisesti poronruokana, mutta sienet ovat yhtälailla syötäviä myös ihmisille. Sienestys on mainio tapa liikkua ja viettää aikaa metsässä.     

 

Tekemistä Rovaniemellä ja iloa eläimistä 

Ranuan eläinpuisto tarjoaa mukavan vierailukohteen, jossa pääset tutustumaan pohjoisiin- ja arktisiin eläinlajeihin. Husky- ja porofarmit ovat myös suosittuja kohteita.


-luontotyttö94    


Lähteet :

Etiäinen.fi 

VisitRovaniemi.fi 

Luonto.rovaniemi.fi  

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *