Raflaava matkailuotsikko

Raflaava matkailuotsikko

Rovaniemeläisyys matkailunäkökulmasta
Matkailu on yksi tärkeimmistä elinkeinoista Lapissa. Se työllistää kausittain pääosin nuoria. Matkailualaan liittyy vahvasti sesonkiluontaisuus. Talvella työpäivät voivat venyä pitkiksi ja työntekijöiltä vaaditaankin joustavuutta.
Miljoonat ihmiset tulevat ympäri maailmaa tapaamaan joulupukkia. Vetonauloihin kuuluu myös porot, huskyt ja revontulet. Suurin osa matkailijoista tulee Iso-Britanniasta. Suurimpia kasvumarkkinoita ovat Keski-Eurooppa ja Kiina.  Lappia markkinoidaan vahvalla talvibrändillä ja talven kärkituotteilla. Myös kesämatkailu on nousussa, koostuen pääosin vielä kotimaisista matkailijoista.
Rovaniemi on Lapin pääkaupunki ja täältä löytyykin tekemistä ympäri vuoden. Kesällä voi nauttia mm. yöttömistä öistä tai lähteä vaeltamaan kansallispuistoon. Syksyllä maisemaa koristaa kaunis ruska ja talvisin voi nauttia kaamoksesta kynttilänvalossa. Lapin vetovoima perustuu ainutlaatuiseen luontoon, hiljaisuuteen ja Euroopan puhtaimpaan ilmaan.
– matkailu4ever

 

Kommentti: Kupla puhkeaa

Rovaniemen elinkeinoelämä on rakentunut matkailun ympärille. Matkailun romahtamisen myötä kaupunkia uhkaa matkailuliike-

toiminnassa mukana olevien yritysten konkurssit ja työpaikkojen alasajo. Mikäli tällä hetkellä meneillään

oleva pandemia ja sen seurauksena laaditut rajoitukset eivät hellitä, muuttoliike kääntyy tappiolliseksi hitaasti kuihduttaen koko paikka- kunnan aavekaupungiksi yrityksen toisensa jälkeen lopetettua tai siirrettyänsä liiketoimintansa eloisammille paikoille. Kaupungin asukkaiden hyvinvoinnin yllä-pitämiseen ja edistämiseen tarkoitetut määrärahat pienenevät ja joudutaan suorittamaan leikkauksia. Ennen kaikkea nuorten henkinen hyvinvointi heikkenee mm. harrastuspaikkojen ja koulutuksen laadun, sekä työllistymismahdollisuuksien heikkenemisen myötä. Nuorukaiset tarttuvat pulloon kuormittaen terveydenhuoltoa ja loput lähtevät etsimään onneaan muualta. Jäljelle jää ylösalainen ikäpyramidi ja heikko huoltosuhde. Rovaniemeläinen nuori jää lajinsa viimeiseksi.
-Diego

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *