Luonto ja ympäristö

Luonto ja ympäristö

Ihmisten ja rakennusten keskittyessä yhteen tulee kyliä ja kaupunkeja. Ajan kanssa olemme osaksi unohtaneet mitä kaikkea pelkkä meidän Suomen luonto meille tarjoaa. Metsät ovat pullollaan kaikenlaisia tarvikkeita ruokaan, lääkkeisiin ja taiteeseen, miksi emme hyödyntäisi niitä? Näin kun ilmastonmuutoskin kolkuttelee jo oville, olisi meidän aika oppia omavaraisuutta ja vanhan kansan rohtoja sekä niksejä.

Jokainen vuosi metsään jää paljon herkkuja mädäntymään ja erinäisiä juttuja hyödyntämättä. Emme taida olla tästä kaikesta niin tietoisia, vai olemmeko? Jokavuotiset marjat ja sienet taitavat olla yleisempiä mitä kerätä, ellei niitä sitten mene kiireisenä kalliilla ostamaan kaupasta. Metsään kuitenkin vielä jää vaikka ja mitä. Kyse ei ole kuitenkaan sen kauneuden tuhoamisesta, vaan sen hyödyntämisestä, kuten aikojen alusta asti on tehty. Mikä olisi rentouttavampaa, kuin saada yhdellä reissulla sielunrauha, keskellä metsää, tuoretta ruokatarviketta ja mielenvirkeyttä. Mikä tässä kaikessa on parasta, sinä opit.

Yrteistä mainitsen tämän ikävän oloisen nokkosen. Sillä on keholle paljon mieluisia aineita kuten esimerkiksi kalsiumia, rautaa ja magnesiumia. C-vitamiinin lisäksi siinä on A- ja E-vitamiineja, joten sitten vain keräämään kuhan vain maasta nousevat.

Marjoista valitsen aiheeksi katajanmarjan, joka sopii mm. mausteeksi pippurin sijasta ja sen havuja käytetään lihan ja kalan savustamisessa tuomaan maukua. Siitä uuttamalla voidaan tehdä lääkettä/apua psoriasikseen sekä mm. kasvovettä. Katajanmarjassa on ominaista esimerkiksi se, että se lisää pintaverenkiertoa. Marjoista voidaan valmistaa syötäväksi hilloa.

Sieniä on monenlaisia ja useimmat ovat syötäviä joko keitettynä tai ryöpättynä. Myrkyllisiäkin löytyy joten olkaahan tarkkana kerätessänne. Sienissä on hivenaineita ja mm. seleeniä, jotka ovat keholle tärkeitä pienissä määrin.

Metsissä meillä on vaikka kuinka paljon kuusia, ja niistä löytyy kerkkiä ja pihkaa. Kuusenkerkät sisältävät
A- ja C- vitamiinia, siitä voidaan valmistaa yskänlääkettä ja hoitona sairauksiin siitä on apua kihtiin ja virtsaamisongelmiin. Kuusenpihkasta voidaan valmistaa voidetta tai öljyä joilla on hoitava vaikutus.

Taiteen osalta luonnosta saamme paljonkin tarvikkeita sekä värejä. Värejä saa esimerkiksi voikukasta, nurmikosta, sammaleesta, ja sienistä varsinkin veriseitikistä. Luonnonkuituihin näitä on hyvä käyttää, sillä ne imevät luonnosta saadut värit hyvin.

Pajunoksista pystyy tekemään vaikka ja mitä, kuten unisieppareita tai vaikkapa mattoja.

Ensiavun tarpeessa ratamonlehdellä on puhdistava vaikutus haavaan. Luonnosta löydämme myös mahdollisia tukikeppejä murtumien tai nyrjähdyksien sattuessa, jopa ihan maasta tuhoamatta luontoa yhtään.

Tärkeintä on kuitenkin muistaa aina metsässä liikkuessa ja sieltä poimiessa mitä tahansa, ovat jokamiehenoikeudet (luontoon.fi). On tärkeää olla selvillä siitä mitä saat, ja mitä et kerätä toisen mailta. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *